За Фалковец

Фалковец е малка махала в Предбалкана . Тя съществува от около 1940 г. Първоначално на мястото на днешното село е бил построен крайпътен хан, в който са спирали, за да почиват хората от близките села на път за пазара в Ружинци. Впоследствие махалата се е разраснала и са се появили нови къщи. Разположена на 11 км от центъра на Ружинци, махалата е разположена на свързващия път между Белоградчик и Е79.

От тук започва световния природен феномен Белоградчишки скали. Тове е така наречената Фалковската група, в която се включват:

  • Момина скала – формата ѝ наподобява глава на момиче.
  • Пчелен камък, която е убежище на диви пчели.
  • Орлов камък
  • Боров камък

 

Разположена на кръстопът, вила Када е на 15 км от Белоградчик, 50 км от Видин и 170 км от София. Точно под вилата минава една от най-златоносните реки в България – Стакевската. Там тя се влива в река Лом. В реката освен злато има и невероятна черна мряна….Каменното й корито е красиво и впечатляващо.

Над селото е невероятната местност Орля. Подходящо място за разходки, туристически преходи и планинско колоездене.

Магическо е мястото, и това не само се усеща в прекрасния въздух и пръснатите като грънци скали, но и тежи от многото легенди за малката махала. Една от тях гласи, че на мястото на вила Када е имало пазар и това е дало повод за много иманяри да потърсят своя късмет там…

В момента във махалата постоянно живеещи са само четирима човека. Те посочват скалата над вилата, като олтар за жертвоприношение на млади моми, които са отказвали да се потурчат.

Според други старото име на махалата е Фалконе и се свързва с селище още от римски времена.